Lapland dag 3: rendieren en op zoek naar het noorderlicht

De meer dan tien uur slaap heeft ons beiden goed gedaan. We zijn klaar voor dag drie die vooral in het teken staat van een bezoek aan een rendierenboerderij en een nachtelijke sneeuwscootersafari op zoek naar het noorderlicht.

Om 9:30 worden we door onze plaatselijke reisbegeleider opgehaald om de rendierenboerderij te bezoeken. Onze plaatselijke taxi ziet er erg leuk uit!

2015-12-21 10.12.35

Na een ritje van tien minuten komen we bij de rendierenboerderij aan. We krijgen een korte rondleiding van Heidi, de eigenaar van de boerderij, en ze vertelt ons dat we ons eigen rendier moeten vangen voor de tocht. We krijgen een korte uitleg hoe we een lasso moeten maken om het rendier te vangen. Spannend!

Gelukkig is het rendier zelf niet meer zo snel.

Het vergde alvast enkele pogingen vooraleer we ons eigen rendier konden vangen. Klaar om te vertrekken!

Onze eigen rendierenslee

We hadden ons vooraf al voorgenomen dat de rendierentocht minder spannend ging zijn dan met de husky’s.

Doch was ook deze rit adembenemend, de stilte rondom je tijdens de tocht was zalig en ongekend!

Na een korte tocht van ongeveer een tweetal kilometer kwamen we terug aan bij de boerderij waar we een kop warm bessensap (hoe kan het ook anders) kregen. Tijdens ons drankje vertelt Heidi met veel passie verhalen over de rendieren.

Enkele wist je datjes:

  • Wist je dat rendieren elk jaar hun gewei verliezen? In de zomer laten ze er bloed door stromen zodat het kan groeien en in de winter laten ze het bloed zakken zodat hun gewei hard en sterk wordt om te vechten;
  • Wist je dat een rendiervrouwtje haar baby’s 6,5 maand draagt?;
  • Wist je dat de rendieren elke zomer worden losgelaten in de bossen en wanneer de winter voor de deur staat, worden ze terug opnieuw verzameld.

Erg leuk om naar te luisteren! Het is tevens nog maar eens een teken dat deze mensen uit de kleine dingen hun geluk halen.

We zijn weer opgewarmd en mogen van Heidi de zwangere rendiervrouwtjes wat ‘chocolade’ voederen. Een hele leuke ervaring.

Hoog tijd om terug naar onze chalet te gaan waar we beslissen om in de namiddag de bossen van Lapland te verkennen. Buiten onze eigen adem en voetstappen horen we niets rondom ons. Soms is de stilte zelfs akelig.

De schoonheid van de natuur rond ons is onbeschrijfelijk.

Deze diashow vereist JavaScript.

’s Avonds gaan we al vroeg naar het restaurant want om 19 uur worden we verwacht in Ylläs voor een nachtelijke sneeuwscootersafari.

Eenmaal aangekomen in Ylläs krijgen we een uitleg over hoe we de sneeuwscooter moeten besturen. Het klinkt aanvankelijk makkelijker dan het is.

Ongeveer een uur duurt de rit en we houden halt aan een chalet aan de rand van een bevroren meer.  Ook al zien we het noorderlicht niet, we genieten van het prachtige uitzicht!

Morgen is het al onze voorlaatste dag in Lapland. De tijd gaat snel als het leuk is!

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.