Lapland dag 4: ijsvissen en het noorderlicht

Vandaag is het al onze voorlaatste dag in Lapland. We hebben tot nu toe al enorm genoten van onze reis en ook deze dag belooft nog veel goeds.

De wekker loopt weer af en we begeven ons naar het ontbijtbuffet waarna we worden opgewacht door onze reisgids Marcus en een collega die nog in opleiding is voor een namiddag ijsvissen.

We nemen opnieuw de sneeuwscooter om naar een meer in de buurt te rijden waar we kunnen ijsvissen.

Ondertussen hebben we al wat ervaring met het besturen van de sneeuwscooter en omdat we maar met vier zijn, ligt de snelheid die we halen heel wat hoger dan gisteren. Soms halen we wel meer dan 50 km per uur!

Het landschap wisselt snel van besneeuwde bomen tot onuitgegeven witte vlaktes. Soms zien we in de diepsneeuw naast de weg sporen van rendieren of konijnen.

Een uurtje later komen we bij het meer aan en legt Marcus ons uit hoe we aan de slag moeten.

Als eerste dienen we een gat te boren in de dikke ijslaag van het meer.

Daarna mogen we het aas aan onze vislijn bevestigen en laten we de lijn zakken in het gaatje. Marcus vertelt ons dat we ongeveer een vijf minuten moeten wachten en als we dan niet beet hebben, mogen we een nieuw gaatje boren.

Tijdens het ijsvissen genieten van de enorme rust en stilte rondom ons, we horen helemaal niets.

De tijd verstrijkt en we vangen niets, we trekken ons terug in een warme chalet aan het meer en genieten een warme zalmsoep. Werkelijk de beste die ik al ooit heb gegeten!

Tijdens de lunch wisselt onze gids Marcus verhalen uit en vertelt hij ons dat hij in de zomer vooral jaagt of mos verzamelt voor de rendieren. Hij laat ons ook enkele foto’s zien van dieren die hij heeft geschoten. Dit gaat van beren die zich te dicht bij kinderen bevonden of omdat ze rendieren hadden gedood tot metso een soort van fazant. Zo krijgen we stilletjes aan ook inzicht in het leven van de Finnen in de zomer want in de winter leven ze vooral van het toerisme in populaire gebieden zoals Rovaniemi of Kittilä.

We gaan terug op weg met de sneeuwscooter naar onze chalet. Onderweg probeer ik de natuur rondom ons te filmen met de action cam.

De rit duurt weer ongeveer een uurtje. We stoppen onderweg even om een heldere maan te bezichtigen in het midden van de dag.

2015-12-22 13.52.29

Ondertussen hebben we ook goed nieuws ontvangen. Ze geven vannacht koude temperaturen en de bewolking is zeer beperkt aanwezig. De perfecte omstandigheden om het noorderlicht te spotten.

We trekken ons even terug in onze chalet en genieten van de warmte van de kachel. Om 19 uur genieten we van ons laatste avondmaal in Lapland en maken ons klaar om een groot deel van de nacht buiten te verblijven.

Omstreeks 21 uur vangen we de eerste (flauwe) groene glimpen van het noorderlicht op. Ook al zien we het niet super goed het gevoel bezorgt ons nu al wat kippenvel.

We blijven ongeveer tot 24 uur op om het noorderlicht te zien en soms zien we het noorderlicht een beetje harder schijnen, maar niet sterk genoeg om het op foto te bevestigen.

Na enkele uren in de kou beslissen we dan ook om ons bed op te zoeken en ons voor te bereiden op onze laatste dag.

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.