Review: Online shoppen via Aliexpress

De Chinese e-commerce zit serieus in de lift, één van de bewijzen was de recordomzet van 14,3 miljard dollar van Alibaba op Singles Day (Bron: Bloovi). Maar is het überhaupt wel een goed idee om als Belg online te shoppen in China?

Buiten het feit dat we als Belg beter onze eigen e-commerce ondersteunen, zijn er ook veel twijfels rond de betrouwbaarheid en kwaliteit van Chinese webshops.

Ik nam de proef op de som en testte uitgebreid de Chinese webshop Aliexpress en verzamelde enkele tips waar je zeker op moet letten als je via deze webshop online wil shoppen.

Wat is Aliexpress?

Aliexpress is een online marktplaats die je het best kan vergelijken met Ebay. Al is de doelgroep van Aliexpress veel groter en beschikken ze ook over een ruimer aanbod van elektronica en speelgoed tot voetbalkledij.

Net zoals Ebay verkoopt Aliexpress zelf geen producten, maar ze maken gebruik van leveranciers/verkopers die hun producten via Aliexpress online aanbieden. Het platform zelf behoud wel de controle over de kwaliteit en de service van de online verkopers.

Een van de voordelen van Aliexpress is de hoeveelheid aanbieders. Hierdoor is er een groot aanbod van producten die variëren in prijs en vooral kwaliteit. Dit brengt veel voordelen met zich mee, maar natuurlijk ook enkele nadelen. Zo heb je net als bij ieder ander platform verkopers die je proberen op te lichten.

Mijn eerste kennismaking met Aliexpress

Ik leerde Aliexpress ongeveer een halfjaar geleden kennen en ik moet toegeven in het begin stond ik er ook wel wat wantrouwig tegenover. Ik overtuigde mezelf met de woorden: “Ach voor dat geld kan ik het wel eens proberen.”  en hup de eerste bestelling was geplaatst!

Nu een halfjaar later heb ik al heel wat producten online gekocht via Aliexpress zoals een PS3 controller, pallet onderzetters en heel veel voetbaltruitjes en trainingspakken. Allemaal variërend in prijs én vooral kwaliteit!

Je kan dus wel stellen dat ik al wat ervaring heb met online shoppen via Aliexpress.

Waar moet je op letten?

Zoals hierboven beschreven zijn er heel veel aanbieders en is het soms moeilijk om een juiste keuze te maken. Hieronder geef ik jullie zes tips mee om een goede verkoper te selecteren.

Hou er wel rekening mee dat een gemiddelde levertijd via Aliexpress ongeveer een 30 dagen is, voor een last minute levering kan je dus best beroep blijven doen op Coolblue 😉

In dit voorbeeld ga ik op zoek naar een goede leverancier voor het nieuwe thuistruitje van de Rode Duivels. Je kan gebruik maken van de vooropgestelde categorieën, maar ook de zoekfunctie bovenaan is zeer handig.

  1. Gebruik de filter ‘Top Rated’

Dankzij deze filter worden de leveranciers gesorteerd op positieve feedback en zit je al meteen bij de betere leveranciers in het geselecteerde aanbod.

Online_shoppen_via_aliexpress

2. Kijk naar het aantal orders

In de lijst van resultaten krijg je een productfoto, titel en omschrijving te zien met daarnaast een prijs per product en een indicatie van het aantal personen die feedback hebben gegeven en de hoeveelheid orders van dit product. Zo zorg je ervoor dat je een verkoper gaat beoordelen op basis van de juiste parameters.

Review-Online-shoppen-via-aliexpress

3. Selecteer een aantal leveranciers

Selecteer uit de top tien een drie à vier leveranciers die vergelijkbaar zijn qua prijs en ga dan de leveranciers met elkaar vergelijken.

4. Vergelijk de feedbackscores van de leveranciers

Wanneer je doorklikt op een product zie je onder andere de omschrijving van het product, meerdere foto’s en welke maten er beschikbaar zijn.

Daarnaast krijg je ook algemene informatie over de leverancier te zien en kan je oordelen of het een betrouwbare leveranciers is of niet want Aliexpress gebruikt een intern ratingsysteem om dit weer te geven.

Hieronder een verschil tussen drie aanbieders:

Review-Online-shoppen-via-aliexpress-2Review-Online-shoppen-via-aliexpress-4Review-Online-shoppen-via-aliexpress-3

De icoontjes geven aan hoe betrouwbaar de verkoper is. Twee diamanten is beter dan één (logisch!), maar één diamant is ook beter dan vijf medailles. Een overzicht van de hiërarchie kan je hier terugvinden.

5. Lees de reacties van andere kopers

Wil je graag weten hoe andere kopers de leverancier vonden? Lees dan zeker en vast de reacties eens. Zo krijg je ook een beter idee of de maten groter of kleiner uitvallen en hoelang je dient te wachten op je levering.

Review-Online-shoppen-via-aliexpress-5

6. Contacteer de verkoper

Ben je nog niet 100% overtuigd? Neem dan contact op met de verkoper en vraag naar actuele foto’s van het product. Aan de hand van de snelheid van de respons en de foto’s kan je ook al opmaken hoe professioneel de verkoper is.

Conclusie

Negatieve ervaringen kan je zelfs opdoen met gerenommeerde webshops zoals Zalando of Coolblue, maar over het algemeen ben ik zeer tevreden over Aliexpress. Je dient wat langer te wachten op je producten, maar vooral de prijs en toch ook wel de geleverde kwaliteit zijn leuke voordelen!

Hopelijk hebben jullie iets aan mij tips wanneer je online iets wil kopen bij Aliexpress. Heb je toch pech gehad met een slechte leverancier? Dan kan je altijd contact opnemen met de verkoper voor een refund of voor een andere oplossing kan je ook altijd Aliexpress zelf contacteren.

Ik ben zeer benieuwd naar jullie reacties of ervaringen met Aliexpress!

2 comments

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.