Travel tips: Montenegro

Na de last minute annulering van onze citytrip naar Barcelona in april, was het echt aftellen geblazen naar onze zomervakantie richting Montenegro (2016).

Met deze blogpost vat ik de mooiste herinneringen van onze vakantie naar Montenegro samen.

Waarom Montenegro?

Montengro betekent vrij vertaald ‘zwarte bergen’. Als je vanuit het vliegtuig naar beneden kijkt, snap je ook meteen waar ze die benaming vandaan halen.

Met een locatie aan de Adriatische kust en een mediterraan klimaat is Montenegro dé perfecte zomerbestemming. Bovendien is Montenegro nog niet overladen door massatoerisme waardoor je dus nog echt kan genieten van het land.

Twijfel je nog? Dan moet je zeker eens zoeken naar Kotor in Montenegro. Dit stadje werd door Lonely Planet verkozen tot de top tien van ‘Best places to travel in 2016’ dus er bestaat geen twijfel meer over de schoonheid van Montenegro.

OVERNACHTEN

The-Queen-Of-Montenegro-Becici

Queen-of-montenegro-becici

Wij verbleven gedurende onze zeven dagen vakantie in The Queen Of Montenegro in Becici. We boekten onze vakantie via Lavida Travel omdat er toch wel een fiks prijsverschil was met de andere aanbieders. Het hotel ligt op wandelafstand (5 km) van Budva waardoor je geen last hebt van nachtlawaai, maar toch weer snel in Budva zelf bent.

Ik kan The Queen Of Montenegro alleen maar aanraden: lekker eten, vriendelijk personeel en een toplocatie!

VERVOER

AUTO HUREN

Montenegro bestaat grotendeels uit bergen waardoor het huren van een scooter niet echt wordt aangeraden. Daarom kozen wij om twee dagen een auto te huren via Gulliver. Dit is een Montenegrijnse verhuurmaatschappij met Nederlandse medewerkers, heel handig. De tarieven zijn ook vergelijkbaar met de andere aanbieders.

In vogelvlucht kan je in theorie alles zeer snel bereiken, maar in de praktijk ben je toch wel langer onderweg dan je denkt. Dit ook weer door het heuvelachtige gebied. Op diverse blogs lees je wel eens dat het niet aangeraden is om zelf met een auto Montenegro te verkennen omwille van het rijgedrag van de Montenegrijnen en de aanwezigheid van de ‘corrupte’ politie. Gedurende ons verblijf hebben wij hier echter geen negatieve ervaringen mee gehad. Dus laat je vooral niet afschrikken door negatieve commentaren!

TAXI

Verblijf je net buiten Budva en heb je geen zin om te wandelen? Dan kan je best een taxi nemen. Zorg er wel voor dat je op voorhand een vast tarief hebt afgesproken met de chauffeur want sommige chauffeurs proberen echt wel van toeristen te profiteren.

Wijzen ze naar de taximeter? Dan kan je best voor een andere taxi gaan die wel aan een vast tarief wil rijden. Helaas hebben wij dit in levende lijven mogen meemaken waardoor we 3x zoveel betaald hebben als de dag ervoor.

SIGHTSEEING

Montenegro staat bol van de natuurparken en bezienswaardigheden. Teveel zelfs om alles te zien in een vakantie van zeven dagen.

Ik pik er even de mooiste bezienswaardigheden uit.

Ostrog klooster

Het Ostrog klooster ligt ongeveer een 15 km ten zuiden van Nikšić en is gelegen op een massieve rots en is het bekendste heiligdom van Montenegro. Speciaal aan dit klooster is dat het in een rots gebouwd is wat een zeer mooi zicht geeft.

2016-07-07 10.52.00

Bij een bezoek aan het klooster kan je best je parkeren op de parking nabij het beneden-klooster. Van hieruit kan je langs een pelgrimspad in een half uur tot aan het bovenste klooster wandelen.

2016-07-07 10.20.03

Njegos Mausoleum

Gelegen in het Lovćen Nationale Park is het Njegos Mausoleum één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het park. Om het mausoleum te bereiken, moet je wel eerst zo’n 462 trappen overwinnen.

2016-07-06 11.45.12

Het mausoleum ligt op zo’n 1657 m boven het zeeniveau zodat het lijkt alsof je de wolken kan aanraken. Het uitzicht is dan ook fenomenaal, maar door mijn hoogtevrees kan ik er maar beperkt van genieten.

2016-07-06 11.56.08

Kotor

Tijdens een reis naar Montenegro mag een bezoek aan de oude havenstad Kotor niet ontbreken. De Baai van Kotor staat trouwens op de werelderfgoedlijst van UNESCO dus als beloning kan dit alvast tellen.

2016-07-06 14.10.452016-07-06 14.19.05

Voor de doorzetters kan je via een trappenstelsel naar de fortificatie St. Johannes klimmend wandelen tot een hoogte van 280 meter boven de zeespiegel. Vanuit dit punt kan je schitterende foto’s nemen van de ommuurde oude stad, de haven en de Baai van Kotor.

Skadar meer

Het Skadarmeer (Skadarsko Jezero) is nog maar sinds 1983 een officieel erkend nationaal park en is tevens het grootste meer van Montenegro. Het meer ligt tussen hoofdstad Podgorica en kustplaats Bar en is vlot bereikbaar.

Een boottocht is een echte aanrader met fantastische foto momenten! Tijdens onze boottocht was er ook voldoende ruimte om een frisse duik te nemen.

2016-07-09 12.14.35

2016-07-09 16.27.35-1

Aan het einde van de boottocht houden we halt in een klein dorpje waar we ook onze lunch opeten. Na de lunch vertelt onze gids dat er ook tal van waterslangen in de buurt zwemmen. Een alarm voor mezelf om op zoek te gaan 🙂

De zoektocht zal me deze vondst opleveren:

2016-07-09 18.44.42

SVETI STEFAN

5 km van de Budva ligt het eiland Sveti Stefan. Het eiland is via een dam verbonden met het vasteland en doet momenteel dienst als een vakantieresort. Aangezien je het resort niet zelf kan bezoeken, vind ik er persoonlijk niet veel aan.

Als je gelukt hebt, spot je wel een Hollywoodster want onder meer Kirk Douglas, Sylvester Stallone en Claudia Schiffer verbleven al op het resort.

2016-07-07 15.30.13

 

BECICI BEACH

Slechts enkele kilometers van het iets drukkere Budva, kan je het strand van Becici vinden. Het strand van Becici wordt zelfs beschouwd als één van de mooiste stranden in Europa.

Langs het strand van Becici kan je ook heel wat bars en restaurants terugvinden dus er is geen plaats voor verveling.

 

Besluit

Montenegro is nog een te ontdekken reisbestemming en een ruwe diamant als je het mij vraagt. Enkel in Budva kan het ’s avonds al eens drukker zijn, maar ik hou het op ‘gezellig druk’ als eindbesluit.

Hebben jullie een reis naar Montenegro al overwogen als reisbestemming?

One comment

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.