Roadtrip door Normandië: Dag 2

Een heerlijke nachtrust zorgde ervoor dat we om 8u30 fris aan het ontbijt verschenen. Het ontbijt was niet heel uitgebreid, maar had toch alles wat je verwacht van een ontbijt: ei, spek, chocoladekoeken, croissants, fruit, …

Op de planning van vandaag stond een bezoekje aan Honfleur en Deauville met tussendoor een stop aan de calvados- en ciderbrouwerij van Christian Drouin.

Als eerste stop stond Honfleur genoteerd. Dit stadje is gemakkelijk te bereiken via de Pont de Normandië, deze hoge hangbrug is de langste over de Seine. Met mijn hoogtevrees concentreerde ik me voornamelijk op de weg, maar mijn passagiers profiteerden van het mooie uitzicht over deze hangbrug. Om deze hangbrug over te steken, betaal je 5 euro 40 tol voor een enkele rit.

Na een autorit van een dertigtal minuten kwamen we aan in Honfleur. De plaatselijke zaterdagochtend markt zorgde voor een gezellige drukte in het centrum van dit stadje. Honfleur staat bekend omwille van zijn schilderachtige haven en pittoreske straatjes die je aan Italië doen denken. Na een bezoek aan Honfleur kan je deze twee karakteristieken alleen maar bevestigen.

Roadtrip-Normandie-Honfleur.jpg

We parkeerden ons aan de gratis parking van Pjare de la Falaise des Fonds en doorheen alweer een leuke stadstuin kwamen we in het centrum van Honfleur terecht.

Stadstuin in Honfleur

Om zoveel mogelijk van Honfleur te zien, kozen we ervoor om de route van de marktkraampjes te volgen. Tussendoor namen we een kijkje in de houten kerk
Sainte-Catherine waar het koor je verwelkomt met liederen.

Houten-kerk-Honfleur.jpg

Op de middag kozen we voor een typische Franse delicatesse: de pannenkoek. In Frankrijk ook wel beter bekend als een ficelle picarde. Er is een oneindige keuze aan toppings, maar de aanrader van de streek was uiteraard een pannenkoek met calvados. Hoe kan het ook anders …

Ongeveer een twintig minuten van Honfleur ligt de calvados- en cider brouwerij van Christain Drouin. In deze regio zijn er heel wat brouwerijen die je kan bezoeken. Wij kozen voor deze brouwerij omwille van de positieve recensies op Tripadvisor en omdat je een gratis rondleiding krijgt over het hele domein.

Tijdens de rondleiding kregen we een deskundige uitleg over het distillatieproces van de cider en calvados.

Calvados en cider proeverij Christian Drouin - Normandië

Het domein van Christian Drouin.

Calvados en cider proeverij Christian Drouin - Normandië

Aan het einde van de rondleiding brachten we een bezoek aan de opslagplaats van de vaten. Op ieder vat staan drie cijfers genoteerd: de inhoud in liter, het alcoholpercentage en de datum van opslaan. Op sommige vaten staat ook de afkomst vermeld. Zo werden er bijvoorbeeld vaten gebruikt van Bordeaux of Porto, deze zorgen voor een unieke toevoeging van smaak aan de calvados.

Calvados en cider proeverij Christian Drouin - Normandië

Calvados en cider proeverij Christian Drouin - Normandië
De degustatie na de rondleiding.

Ook tijdens de degustatie was geen enkele vraag onze gids te veel, we mochten van elke fles uitgebreid proeven en uitleg vragen. Zo proefden we onder andere de appel cider brut en demi sec, de peer cider, vier verschillende soorten calvados en een eigen geproduceerde gin. Ikzelf vond de appel en peer cider het beste, de calvados zelf is niet echt mijn favoriet.

De vriendelijkheid en deskundigheid gedurende onze rondleiding zorgde daarna ook voor voldoende eigen bevoorrading. 😉

2016-07-16 14.52.54.jpg

Na de rondleiding werd de GPS ingesteld naar Deauville: een charmante en luxueuze badplaats in Normandië. Bij het binnenrijden merk je al meteen de mondaine allures van Deauville op. Zo kan je al snel een Ferrari, Jaguar of Porsche in het straatbeeld spotten. Ook aan de lokale prijzen merkte je dat er op een hogere sociale klasse wordt gemikt, zo kostte een Coca-Cola van 33 cl 5 euro.

Persoonlijk vonden we allemaal dat Deauville te druk was voor een langer bezoek. We maakten een wandeling langs het strand en konden daar een glimp opvangen van de weg ‘les planches’. Deze weg is beroemd voor de strandcabines die de namen dragen van de filmsterren die ooit Deauville bezochten. Voor de strandcabines staan veelkleurige parasols en strandzetels, je kan er dus niet echt langs kijken.

Het hoogtepunt van Deauville was mijn macarons ontmaagding. Dankzij mijn reisgenoten heb ik deze lekkere Franse delicatesse geproefd. Ik vind die met chocolade echt té lekker!

Voor het avonddiner besloten we om terug te keren naar het gezelligere Honfleur waar we aan de haven genoten van een lekkere maaltijd vergezeld van panfluit muziek. 🙂 Omdat Honfleur een echte havenstad is, kon je al voor 12 euro genieten van een menu met mosselen. De porties waren wel niet super groot, maar je kan niet alles hebben.

Rond 8 uur keerden we terug naar ons hotel waar we ons opfristen om Le Havre zelf te verkennen op zoek naar een leuke cocktailbar. We begonnen de avond bij L’Etable, ook weer omwille van de positieve recensies op Tripadvisor. Daar was echter geen cocktailkaart, maar werden de cocktails op vraag van de klant à la minute gemaakt.

Het uitgangsleven moest blijkbaar nog op gang komen in Le Havre want rond 22 uur zaten we nog steeds als enige in de cocktailbar. Daarom besloten we om op zoek te gaan naar een andere cocktailbar. Helaas werd de avond gevuld met één lange wandeling want gezellige café’s of cocktailbars zijn niet echt populair in Le Havre. Met andere woorden: we vonden er geen 🙂

Ik moet ook toegeven dat de sfeer rondom ons hotel niet echt gezellig was. ’s avonds werd de stadskern merendeel gevuld door multiculturele jongeren met heel veel lawaai. Daarom besloten we om terug te keren naar ons hotel en daar nog een slaapmutsje (of twee) te drinken.

Dag twee was alweer om, we kropen onder de wol voor dag drie. Ook meteen onze laatste dag in Normandië…

2 comments

 • Wat leuk om zo een beetje met je vakantie mee te kijken. Je hebt leuke foto’s gemaakt!
  ik heb ook nog nooit macarons gehad hoor! Waar smaken ze eigenlijk naar?

  Nog veel plezier ♥

  Like

  • Bedankt voor je reactie Anne. Ik probeer zoveel mogelijk persoonlijke dingen te schrijven, echt reisgidsen heb je immers al genoeg!
   Eigenlijk kan je een macarons best vergelijken met een zachte versie van een Oreo koekje. Laat me zeker weten als jou macaron ontmaagding achter de rug is 😉
   Fijne dag nog!

   Geliked door 1 persoon

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.