Roadtrip door Normandië: Dag 3

De laatste dag van onze roadtrip door Normandië was aangebroken. Door de slaapmutsjes van gisterenavond liep de wekker wat later af dan de dag voordien.

Vandaag stond een bezoek aan Étretat en Fécamp op het menu.

Als eerste trokken we naar Étretat voor een wandeling langs de krijtrotsen. Étretat is met maar 1600 bezoekers en een oppervlakte van 4,1 kilometer niet meteen een grote stad in Normandië, maar er valt wel wat moois te beleven.

Na het uitchecken in het Nomad hotel waren we klaar voor een autorit vanuit Le Havre naar Ètretat van ongeveer 30 minuten. Deze autorit leidde ons langs de kustlijn waar we parkeerden op een parking langs de Route du Havre. Hier betaal je ongeveer 4 euro voor een halve dag.

Van hieruit vertrekken er twee wandelroutes: één via het stadscentrum en eentje via het bos achter de parking. De wandelroute via het bos vereist wel wat klimwerk, maar dat hield ons niet tegen.

Na een wandeling van 30 minuten door de Franse natuur vingen we een eerste glimp op van de westelijke klif, ook wel Falaise d’Aval genoemd.

Onderweg naar de krijtrotsen van étretat

De wandelroute liep langs een golfterrein dus als je een wit balletje in de lucht ziet naderen, is het aangeraden om je even te bukken. 🙂

We kwamen steeds korter bij de zee. Hierdoor werden de uitzichten dan ook mooier en mooier!

De krijtrotsen van étretat

De beroemde krijtrotsen zijn een prachtig natuurverschijnsel, ontstaan door de combinatie van zachte kalksteen en de wilde zee.

2016-07-17 11.21.22-2

2016-07-17 11.23.43

Net naast de Falaise d’Aval kan je de L’Aiguille (de naald) bezichtigen. Dit is een krijtrots van ongeveer 70 meter hoog die uit het water rijst. Met wat klimwerk is het mogelijk om deze rots te bestijgen, maar mijn hoogtevrees overwon het van deze avontuurlijke gedachte…

2016-07-17 11.38.18

De locatie levert alvast prachtige vergezichten op over de zee, maar ook over Étretat zelf.

Met fotostops en rustpauzes inclusief, wandelen we ongeveer twee uur over deze route. Ik raad je wel aan om zo vroeg mogelijk de uitstap te maken want rond de middag wordt het al wat drukker op de wandelroute.

De wandelroute mondt uiteindelijk uit op het kiezelstrand van Étretat. Dit strand staat vooral bekend om de witte keien die je er kan terugvinden. Vroeger was het meenemen van deze keien immens populair. Inmiddels is het verboden om de witte keien mee te smokkelen.

Op de zeedijk kan je nog heel wat historische restanten van de Tweede Wereldoorlog terugvinden. Zo zie je vanop de dijk een bunker waarin vroeger ongetwijfeld luchtafweerkanonnen stonden.

2016-07-17 11.54.51

Naast Falaise d’Aval kan je ook nog een wandelroute langs Falaise d’Amont volgen, de klif ten oosten van het strand. Deze wandelroute hebben wij echter niet bewandeld.

Vanuit Étretat vertrokken we voor een 16 km lange autorit naar Fécamp. Normaal gezien kan je gedurende de autorit de kustlijn heel mooi volgen, maar door de vele bomen en struiken werd het zicht grotendeels belemmerd.

Eenmaal aangekomen in Fécamp begonnen onze magen wat te knorren. De zeedijk was goed uitgerust met gezellige eetgelegenheden, maar jammer genoeg waren we niet de enige met honger. Na een korte wandeling langs de verschillende restaurants vonden we toch een leuk plaatsje bij Les Voiles Blanches, een restaurant met een uitgebreide menukaart en normale prijzen.

Ik koos voor een burger met frietjes. Ik laat jullie even meegenieten…

2016-07-17 14.21.04.jpg

Na de lunch zetten we onze koers verder naar Palais Bénédictine. In dit museumpaleis kan je de alcoholische kruidendrank Bénédictine proeven en kopen. Bénédictine heeft een alcoholpercentage van ongeveer 40% en is ontstaan uit een door een monnik gebrouwen elixer.

Het elixer bestaat uit 27 verschillende planten en kruiden, verzameld uit verschillende windstreken. Zo kan je in Bénédictine onder andere tijm, koriander, kruidnagel, citroen en kaneel terugvinden. De volledige lijst van de gebruikte kruiden is tot op heden nog steeds een goed bewaard geheim.

Het Palais Bénédictine is een combinatie van gothische- en renaissancekunst en is heel indrukwekkend als je er voor staat.

Palais Bénédictine - Fécamp

2016-07-17 14.51.42

In het museumpaleis kan je een begeleide rondleiding volgen voor 8 euro 50 per persoon. Deze rondleiding lieten wij echter aan ons voorbij gaan. Wij gingen meteen door naar de tasting room. In tegenstelling tot de calvados- en cider brouwerij diende je hier wel te betalen om de Bénédictine te proeven, ongeveer 2 euro per degustatieshotje.

Wij proefden de gewone Bénédictine en de B&B Bénédictine, dit is een speciale blend van Franse brandy en Bénédictine likeur.

Persoonlijk vond ik de Bénédictine en B&B Bénédictine lekkerder dan de Calvados. Het hoge alcoholpercentage zorgt wel voor een branderig gevoel bij de afdronk.

Na de tasting room kom je bij de shop uit waar je diverse inhoudsmaten van de Bénédictine kan aanschaffen.

Het bezoek aan Palais Bénédictine liep op z’n einde en zo ook onze roadtrip naar Normandië. Ook al was het een zeer korte roadtrip, de dagen vlogen nog sneller voorbij.

De terugreis verliep verrassend vlot en om onze roadtrip in stijl te eindigen, stopten we nog in een plaatselijk café te Loksbergen genaamd De Loxberger.

Hier konden we dan uiteindelijk toch nog genieten van een lekkere cocktail 😉

2016-07-17 20.21.36

Na onze vakantie naar Montenegro was deze roadtrip naar Normandië een perfect vervolgstuk. Ik kan een bezoek aan deze kuststreek dan ook echt aanraden wanneer je op zoek bent naar een leuke vakantiebestemming kort bij huis.

Deel gerust jouw reiservaringen van Normandië in de comments!

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.