Rondreis Ijsland dag 2

Heerlijk geslapen en we zetten koers naar Vik met onderweg tal van leuke bezienswaardigheden. Ijsland staat trouwens bekend om haar wonderbaarlijke natuurverschijnselen waarvan we er vandaag al enkele zullen zien.

Onderweg naar Vik is onze eerste stop de bekende Seljalandsfoss, het is een 65 m hoge waterval waar je achterdoor kan wandelen. Je zal deze waterval dan ook in menig bucketlists terugvinden!

Je kan de Seljalandsfoss waterval al vanaf de Ringweg zien dus je kan de afslag ernaar echt niet missen.

2016-12-28-11-04-06
Seljalandsfoss vanaf Ringweg 1

Plan je een bezoek naar Seljalandsfoss dan is een regenjas of een paraplu zeker niet overbodig want door de wind is het achter de waterval nat.

seljalandsfoss-ijsland
Seljalandsfoss in volle glorie

seljalandsfoss-waterval-ijsland

500 m naast Seljalandsfoss kan je ook de minder bekende Gljufrafoss vinden, ook wel bekend als de ‘Hidden Waterfall’. Je kan deze waterval makkelijk te voet bereiken vanaf de Seljalandsfoss waterval. De’Hidden Waterfall’ is gelegen in een kleine canyon en je moet een kleine rivier doorstappen om de waterval te bereiken, maar het uitzicht is adembenemend.

Gljufrafoss waterval
Canyon aan de Gljufrafoss waterval
Gljufrafoss waterval Ijsland
Onderaanzicht Gljufrafoss waterval

Vanaf Seljalandsfoss rijden we door naar de Eyjafjallajökull. Deze vulkaan doet wellicht wel een belletje rinkelen. Op 14 april 2010 was er immers vulkanische activiteit op één van de flanken van de Eyjafjallajökull. De aswolk die hierdoor ontstond zorgde voor zeer veel luchthinder en zelfs tot de sluiting van het luchtruim boven een groot deel van Noord-Europa.

Ook de Ijslanders rond de Eyjafjallajökull hadden zeer veel last van de aswolk. Man en macht waren nodig om de groenten en dieren in de buurt te redden.

Voor de Eyjafjallajökull kan je een bezoekerscentrum vinden waar je de uitbarsting opnieuw kan herbeleven.

eyjafjallajökull -bezoekerscentrum.jpg

Helaas hadden wij geen geluk met de weersomstandigheden waardoor we de Eyjafjallajökull niet helemaal konden bewonderen.

Eyjafjallajökull vulkaan Ijsland
De Eyjafjallajökull tussen de wolken

De Skogafoss waterval is onze volgende stop, maar onderweg stoppen we nog even voor een hike van 30 minuten naar een speciale locatie.

Net na het bezoekerscentrum aan weg 242 Raufarfell stoppen we om op zoek te gaan naar het Seljavallalaug Pool, een zwembad midden tussen de heuvels. Het Seljavallalaug zwembad is gevuld met natuurlijk warm water dat van een rots omlaag stroomt. Het werd in 1922 speciaal gebouwd om zwemles te geven en zo het aantal verdrinkingen onder de bevolking en vissers te laten dalen.

Onderweg worden we getrakteerd op adembenemende uitzichten op de Ijslandse bergen en na 30 minuten bereiken we het Seljavallalaug zwembad.

Seljavallalaug Pool Ijsland

Seljavallalaug Pool Ijsland

Wanneer we terugkeren naar de auto krijgen we op 5 minuten tijd te maken met hagel- en sneeuwstormen met heuse rukwinden. We zijn dan ook blij als we de auto bereiken!

Na het Seljavallalaug Pool is het 11 minuten rijden naar de volgende bezienswaardigheid. Skogafoss is één van de mooiere watervallen van IJsland. De waterval is 60 meter hoog, 25 meter breed en ligt vlak langs de ringweg nr. 1.

Skogafoss waterval Ijsland
Een poging tot een watervalfie 🙂

Waterval Skogafoss Ijsland

Skogafoss waterval in Ijsland

Uitzicht Skogafoss waterval
Het uitzicht vanaf Skogafoss bovenaan

Na Skogafoss komen we onderweg de Sólheimajökull gletsjer tegen. In het midden van de tocht moeten we de wandeling naar de voet van de gletsjer afbreken. Rukwinden tot 100 km per uur in combinatie met hagel doen pijn 🙂

Toch kunnen we enkele mooie foto’s van de gletsjer nemen.

Sólheimajökull gletsjer Ijsland

Sólheimajökull gletsjer Ijsland

Sólheimajökull gletsjer Ijsland

We besluiten om onze tocht verder te zetten naar Vik, bekend omwille van haar zwarte stranden. Onze eerste stop is Dyrhólaey waar je een mooi uitzicht hebt over de kustlijn van Vik.

Kustlijn Vik

Vik-strand-1.jpg

Normaal gezien stond er dan een bezoek aan Reynisfjara en Vik strand op de planning, maar door de rukwinden besloten we om dit niet te doen. Dit omdat Reynisfjara niet alleen bekend staat als één van de mooiste stranden van de wereld, maar ook als één van de gevaarlijkste. Door de enorme golven zijn er op dit strand dan ook al talloze doden gevallen. Enkele dagen na onze terugkeer vanuit Ijsland lazen we dan ook het nieuws dat er op 9 januari helaas weer een overlijden was.

Op weg naar ons hotel kregen we nog een fikse sneeuwstorm over ons heen!

We overnachten die avond in het Icelandair Vik hotel, een prachtig hotel met uitstekende voorzieningen.

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.