Rondreis Ijsland dag 3

De derde dag van onze rondreis in Ijsland is alweer aangebroken. Vandaag staan er nog tal van bezoeken aan de natuurwonderen van Ijsland op de planning. Zo brengen we onder meer een bezoek aan het Jökulsárlón gletsjer meer en het nabij gelegen Diamond Beach. Onderweg komen we, hoe kan het ook anders, de typische Ijslandse watervallen tegen.

We vertrekken al vroeg in de ochtend voor de 200 kilometer durende rit naar Jökulsárlón zodat we het gletsjer meer voor valavond bereiken.

De eerste bezienswaardigheid die we tegenkomen zijn de Eldhraun lavavelden. Een 18 kilometer lange strook lavavelden begroeit met mos. Door de hevige sneeuwval van de laatste dagen zien we echter niet veel van de lavavelden.

Bij een tussenstop kunnen we toch een glimp opvangen van een lavarots bedekt met mos.

2016-12-29 11.01.38.jpg
Eldhraun lavavelden Ijsland

We zetten onze route naar Jökulsárlón verder en we komen de Skeiðará brug tegen. Dit monument is het enige overblijfsel van de Skeiðarár brug die verwoest werd door een natuurramp die plaats vond op 30 september 1996. Op deze dag vond er een grote vulkaanuitbarsting plaats onder het ijs van de Vatnajökull, de grootste gletsjer van Ijsland. Door deze uitbarsting verzamelde er zich enorm veel smeltwater in het noordelijker gelegen vulkaanmeer Grimsvötn.

Toen het vulkaanmeer gevuld raakte met in totaal meer dan drie kubieke kilometer smeltwater werd de druk zo hoog dat de honderden meters dikke ijskap opgetild werd waardoor het meer overliep. Hierdoor ontstonden drijvende ijsblokken zo hoog als een flatgebouw van zo’n 6 verdiepingen. Hoewel de Skeiðará brug bestand was tegen enorme weerstanden werd de brug toch volledig verwoest.

Het monument toont dan ook duidelijk welke impact de natuur in Ijsland kan hebben.

Overblijfsel van de Skeiðarár brug

Na de Skeiðarár brug maken we een stop bij het Skaftafell National Park voor een hike naar de “Black Waterfall” Svartifoss. Het National Park vind je terug tussen Kirkjubæjarklaustur en Höfn.

Svartifoss is een 20m hoge waterval die omgeven is door kolommen van zwart basalt wat een uniek uitzicht geeft. De basaltkolommen  rond deze waterval zijn ontstaan door lava die zeer langzaam heeft kunnen afkoelen waardoor het gesmolten gesteente heeft kunnen kristalliseren. De basaltkolommen die je her en der in Ijsland kan terugvinden hebben bovendien enkele IJslandse architecten geïnspireerd bij hun ontwerp van de Hallgrímskirkja kerk in Reyjkavik.

Om Svartifoss te bezichtigen, volg je het pad aan de linkerzijde van het bezoekerscentrum van het nationale park. Het pad van 5 km enkel, is goed voor een wandeltocht van 2 uur (heen en terug) met een hoogteverschil van 220 m.

Skaftafell National Park
Skaftafell National Park
Skaftafell National Park
Skaftafell National Park
Svartifoss waterval
Svartifoss waterval

Na Svartifoss en Skaftafell National Park zetten we route naar Jökulsárlón, het grootste gletsjermeer van Ijsland. Je ziet het gletsjermeer liggen vanaf Ringweg 1 duidelijk liggen en is ongeveer 40 minuten rijden vanaf Skaftafell National Park.

Jökulsárlón is een magische plaats en was dus ook niet voor niets in het verleden decor voor bekende Hollywood films als James Bond ‘A View to a Kill’ en ‘Die Another Day’ en films als Tomb Raider en Batman Begins. Het gletsjermeer bestaat uit gigantische ronddrijvende ijsblokken. Sommige ijsblokken zien helderblauw en andere hebben dan weer zwarte plekken, dit komt door het as van recente vulkaanuitbarstingen.

Bij ons bezoek aan Jökulsárlón was er veel grijze bewolking en weinig zon, wat het maken van mooie foto’s extra moeilijk maakte.

Jökulsárlón gletsjermeer
Drijvende ijsblokken bij Jökulsárlón

jokulsarlon-gletsjermeer-ijsland-1

jokulsarlon-gletsjermeer-ijsland-2

jokulsarlon-gletsjermeer-ijsland-3

Tegenover de grote stopplaats bij Jökulsárlón kan je ‘Diamond Beach’ terugvinden. Dit strand is bekend omwille van de kleine en grote doorzichtige ijsblokken die terug aanspoelen op het strand. Sommige lijken wel echte diamanten te zijn 🙂

diamond-beach-ijsland

Een bezoek aan ‘Diamond Beach’ geeft je dan ook meteen een “wow” gevoel!

diamond-beach-ijsland-3diamond-beach-ijsland-4

We laten ‘Diamond Beach’ achter ons en rijden terug naar Icelaindair Hotel in Vik. Onderweg stoppen we nog even bij het gletsjermeer Fjallsárlón, het kleinere broertje van Jökulsárlón.

Bij deze stopplaats zijn we nog maar eens getuige van het gezegde ‘If you don’t like the weather, just wait five minutes!’. We stappen uit bij een open hemel en wandelen naar de rand om het gletsjermeer te fotograferen, maar op nog geen 5 minuten tijd krijgen we een enorme sneeuwstorm over eens met hele harde rukwinden.

Ook al is Fjallsárlón minder bekend, het is toch de moeite om hier te stoppen want wij hadden het gletsjermeer voor ons alleen.

Je kan Fjallsárlón ongeveer een 10 km ten westen van Jökulsárlón terugvinden. Je volgt het plaatje en dan rij je ongeveer 1 km over een gravel weg. Rij wel voorzichtig want er zitten enorme gaten in de weg.

fjallsarlon-gletsjermeer-1fjallsarlon-gletsjermeer-1-2fjallsarlon-gletsjermeer-1-3

Wist je overgens dat Fjallsárlón het decor was voor het liedje ‘Save Yourself’ van de Ijslandse bluesrock band Kaleo?? Neen, ik ook niet 🙂 bekijk de video .

We maken ommekeer en keren terug naar het Icelandair Hotel in Vik.

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.