Rondreis Ijsland dag 4

In onze hele reisplanning is dag vier van onze rondreis in Ijsland de meest rustige. Vandaag brengen we een bezoek aan het vulkanische meer Kerid, leren we brood bakken in de Ijslandse grond, brengen we een bezoek aan een tomatenboerderij en maken we kennis met Strokkur en Geysir!

Geen moment verveling in Ijsland 🙂

De eerste bestemming van de dag brengt ons naar het dorpje Hveragerdi dat bekend staat omwille van haar verschillende warmwaterbronnen. Wanneer je naar dit dorpje googelt kom je zelfs foto’s tegen van mensen die in een warmwaterrivier baden.
Check het zelf uit »

Wij verblijven hier maar enkele minuten want door de geur van rottende eieren is het hier bijna niet uit te houden.

Na Hveragerdi zetten we koers naar het vulkanische kratermeer Kerid. Je kan deze bezienswaardigheid terugvinden tussen Geysir/Gullfoss en het stadje Selfoss in. Het exacte adres is Route 35, Selfoss, IJsland.

De krater van Kerid is ongeveer een 3000 jaar geleden ontstaan door het instorten van een kleine magmakamer na een uitbarsting in Ijsland. Sinds kort wordt er 350 ISK / €2 per persoon gevraagd om het kratermeer te bezoeken, maar dat is zeker en vast de moeite.

Vanaf de parking wandel je ongeveer een twintigtal meter om te genieten van een fantastisch uitzicht. In de zomer is het kratermeer bedekt door een kleurboek van bloemen, maar in de winter heb je de mogelijkheid om over het bevroren kratermeer te wandelen.

Kerid-kratermeer-Ijsland.jpg

Na een adembenemende tocht rond het kratermeer geven we in onze GPS de route in naar Laugarvatn Fontana waar we de Rye Bread Experience mogen meemaken.

Je kan de Rye Bread Experience eenvoudig boeken via de website van Laugarvatn Fontana: www.fontana.is/en/fontana/rye-bread-experience

De Rye Bread Experience is eigenlijk niet meer of minder dan geothermisch gebakken brood. Door de geothermische energie in het zwarte zand, kookt zelfs het water in de grond.

Om het brood te bakken worden alle ingrediënten in één pot gedaan en dan ingegraven voor 24 uur. Na 24 uur halen ze de pot uit de grond en kunnen ze het brood aansnijden.

IMG_2168IMG_2171IMG_2179

Het brood wordt warm geserveerd met een beetje boter. Het smaakt een beetje naar chocolade cake en was eigenlijk wel lekkerder dan verwacht!

Na deze lekkere maaltijd vertrekken we richting het geothermale gebied Haukadalur waar diverse hete bronnen liggen, waarvan Geysir en Strokkur de meest bekende namen zijn.

Onderweg maken we nog een tussenstop bij Efstidalurll, een B&B met een ijssalon. Bij aankomst worden we verwelkomd door twee honden die meelopen met de auto en vragen om aandacht bij het uitstappen. Alvast een pluspunt!

2016-12-30 12.17.01

Het bijzondere aan dit ijssalon is dat je recht in de koeienstallen kan kijken. Heel bijzonder én schattig wanneer er kleine kalfjes zijn.

2016-12-30 12.37.03

We nemen afscheid van de übervriendelijke bediening en zetten koers naar Haukadalur.

Eenmaal aangekomen bij Haukadalur merken we meteen de toeristenstroom op van de Golden Circle tourbussen. Het is hier dan ook voor de eerste keer echt ‘druk’ naar Ijslandse normen.

IMG_2183.JPG

Vanaf de parking is het even wandelen naar het park. Aan de hand van een plannetje bij de ingang zie je welke route je moet volgen om de geisers te zien. De grootste geiser is Geysir, helaas is deze geiser al een tijdje niet meer actief … .

Gelukkig kan je op enkele meters van Geysir, Strokkur terugvinden die om de 5 à 8 minuten uitbarst. De moeite waard om even te wachten … . Het is bovendien wel een kunst om op het juiste moment een foto te nemen.

IMG_2195In de buurt van beide geisers liggen meerdere heetwaterbronnen die blauw gekleurd water hebben. Deze blauwe kleur wordt veroorzaakt door silicaten in het water.

Stiekem had ik zin om te voelen of het water wel echt zo warm was als de plaatjes lieten uitschijnen, maar gelukkig bedacht ik me altijd op het juiste moment. 🙂

IMG_2198

Na ons bezoek aan het geothermale gebied stond een bezoek aan Gulfoss op de planning. Slechts een kleine 10 km verwijderd van Geysir en Strokkur kan je deze waterval terugvinden. Eenmaal aangekomen bij Gulfoss kan je wel de drukte van de toeristische tours voelen. Spijtig genoeg konden we het adembenemende schouwspel van deze waterval niet beleven aangezien er een te dikke mistlaag over de waterval lag. Het enige minpunt van onze reis tot nu toe. Tegelijkertijd ook weer een goede reden om ooit terug te gaan! 🙂

We beslissen om terug te keren naar ons hotel, maar onderweg stoppen we nog aan één van dé ontdekkingen tijdens onze rondreis: Fridheimar.

2016-12-30 16.17.01

Friðheimar is een tomatenboerderij, die op een zeer speciale manier met respect voor de natuur wordt gerund. Tijdens het telen van deze tomaten maken zij zoveel mogelijk gebruik van biologische pesticiden. Zo kweken ze hun eigen bijen om de plagen die hun tomaten schaden te verslinden. Daarnaast maken ze ook gebruik van de geothermale gebieden in de buurt om het grondwater op te warmen en zo de serres te verwarmen.

2016-12-30 15.10.16

In de serre zelf is het dus lekker warm en kan je tussen de tomatenplanten wandelen. Er is ook een restaurant waar je op tomaten gebaseerde gerechten kan eten, hoe kan het ook anders. Je kan er tomatensoep à volonté met zelf gebakken brood eten. En eerlijk waar, bij Friðheimar heb ik de lekkerste tomatensoep ooit gegeten!

2016-12-30 15.45.16

Naast het restaurant is ook een klein winkeltje waar je verschillende producten (pesto, tomatensaus, zongedroogde tomaten, …) van de boerderij kan kopen. Je kan de boerderij dagelijks bezoeken van 12:00 tot 16:00.

Met onze maag gevuld keren we na deze bewogen dag terug naar ons hotel.
Een heerlijke douche nadien toont me alvast snel de weg naar dromenland …

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.