5 dingen die je moet proeven in Sicilië

Heb je een reis naar Sicilië in het vooruitzicht? Ontdek dan hier wat je zeker en vast eens moet proeven. Ik nam de proef op de som en proefde de lekkerste hapjes en drankjes tijdens onze rondreis door Sicilië.

1. Arancini

Arancini zijn een echte specialiteit in Sicilië, het is dan ook geen wonder dat je ze over het hele eiland kan verkrijgen. Een arancini is eigenlijk niet meer of minder dan een gefrituurde bal van risotto met middenin de bal een mengeling van ingrediënten. Zo vind je de traditionele vorm met erwten, ragu en gesmolten mozarella, maar je hebt ook zeer trendy vormen met zalm of kip met barbecuesaus.

Wij aten de lekkerste Arancini bij La Tonda in Erice.

20182785_1421443804605643_1606295668_n

2. Cannoli

Nog een andere topper uit de Siciliaanse keuken is de cannoli. Letterlijk vertaald betekent cannoli ‘kleine tunnel’ en als je het ziet liggen weet je ook meteen waarom het deze naam draagt.

Deze kleine tunnels worden gemaakt van gefrituurd deeg waarin witte wijn is gebruikt. Nadat de cannoli gefrituurd is, worden ze aan één kant met chocolade bestreken als een soort beschermlaag zodat de vulling de cannoli niet slap kan maken. De traditionele vulling van de cannoli is een mengsel van ricotta, chocoladestukjes en gesuikerde vruchtjes en meestal wordt dit afgewerkt met wat pistacheschilfers. Heeeerlijk!

20179735_1421442641272426_1763168918_n

3. Brioche Con Gelato

Ijscreme heb je in Sicilië in verschillende geuren en kleuren, maar een brioche con gelato is nog iets specialer. Ze dienen je ijscreme op tussen een brioche broodje. Een vreemde combinatie, toch? Ik stond ook eerst wat weigerachtig tegenover het idee, maar de combinatie mag er zeker wezen. Het is als het ware een soort van sandwich met ijskoude confituur, een aanrader na een zomerse dag in Sicilië!

20217416_1421466114603412_28603597_n

4. Cioccolato di Modica

Je kan Sicilië niet verlaten zonder een bezoekje te brengen aan de chocoladestad bij uitstek: Modica.  Hier wordt nog chocolade gemaakt volgens het recept van de oude Azteken en met niets anders dan cacao en suiker.

Nadien wordt het mengsel op een soort van halvemaanvormige steen bewerkt tot de unieke Modica chocolade. Dankzij deze bewerking blijven de suikerkristallen intact en geven ze de chocolade een korrelige textuur. De chocolade ziet en smaakt er dus ook een beetje anders uit dan de traditionele chocolade uit België.

Het beste adres om verschillende soorten chocolade te proeven is Antica Dolceria Bonajuto, gelegen aan de Corso Umberto I 159 in Modica.

20187580_1421477181268972_1992539528_n

5. Siciliaanse wijn

Naast alle andere Siciliaanse lekkernijen kan je op Sicilië ook de lekkerste Italiaanse wijnen terugvinden. Met zo’n 140.000 ha. wijngaarden heeft Sicilië ook de meeste wijngaarden van heel Italië.

Veel zon en een bodem die de mineralen optimaal kan bewaren in combinatie met en een grillig landschap maken van Sicilië een ideale wijnregio. Wij brachten tijdens onze reis naar Sicilië een bezoekje aan wijndomein Donnafugata in Marsala. Na een rondleiding door het domein, mochten we 5 verschillende wijnen met bijhorend hapje proeven.

20187873_1421530171263673_1961660957_n

Ken jij nog andere Siciliaanse lekkernijen die zeker in dit lijstje thuishoren? Deel het gerust!

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.