Duiken met haaien Gansbaai (Zuid-Afrika)

Bovenaan mijn bucket list stond het al een tijdje: duiken met haaien. Tijdens onze rondreis doorheen Zuid-Afrika stond het dan ook met een grote stip genoteerd in de reisplanning.

Voor de duik kozen we Gansbaai uit, de ‘White Shark Capital’ van Zuid-Afrika. Benieuwd of we de befaamde witte haai te zien gingen krijgen …

Op een tweetal uur rijden van Kaapstad ligt Gansbaai, de ‘White Shark Capital’, van Zuid-Afrika. Er zijn verschillende aanbieders die vanuit Gansbaai vertrekken, maar wij kozen voor Great White Shark Tours. Waarom? Niet alleen staan ze op nummer één via Tripadvisor , maar bieden ze ook een ‘geen-haai-gezien-geld-terug’ garantie aan waarbij je 50% van je bijdrage terugkrijgt indien je geen haai ziet tijdens de tocht.

Aangezien het toch een wild dier is en dus kiest om te komen en gaan wanneer het wil, vonden we dit wel een handige extra!

Indien mogelijk raad ik je overigens aan om met een eigen huurauto naar Gansbaai te rijden in plaats van een beroep te doen op hun transportdienst. Zo combineerden wij de duik met een rit langs Betty’s bay waar je de bedreigde Jackass penguins kan spotten. Ideale combo!

De dag voor de duik krijg je een e-mail waarin de meeting time staat, wij werden om 10u30 verwacht. Spannend!

Om 7 uur loopt de wekker af, klaar voor onze duik met de witte haaien. Na een twee uur durende rit komen we aan bij het gebouw van Great White Sharks Tours. Er is voldoende parkeerplaats bij het gebouw dus je kan zo binnen lopen!

Bij aankomst dien je wat papieren in te vullen om in orde te zijn met de verzekering. Nadien kan je genieten van een vetarm ontbijt, om zeeziek zijn te vermijden worden er vetrijke ingrediënten geserveerd.

Na het ontbijt krijgen we een veiligheidsvideo te zien met de do’s en don’ts van de dag. Niet voederen en geen ledematen uit de kooi zijn de dingen die ik onthou! Omdat de visibiliteit onderwater maximum 1.5 m ver is, raden ze wel aan om je gezicht zo kort mogelijk bij het uiteinde van de kooi te houden. Mijn hartje begint alvast wat sneller te slaan …

Het ontbijt en de veiligheidsvideo hebben we overleefd, klaar voor het echte werk. We krijgen een oranje regenjas en maken een korte wandeling (2 à 3 minuten) naar de kaai vanwaar de boot vertrekt.

Een 15 minuten durende vaartocht brengt ons naar Shark Alley, gelegen tussen Dyer Island en Geyser Rock is dit dé ideale plaats om de witte haai te spotten. Dyer Island is immers de thuishaven van het favoriete toetje van de witte haai: zeehond!

De GWST crew overloopt nog even de veiligheidsinstructies en Happy, de chum-master, begint met het verspreiden van de chum. Dit is een brei van vis, beenderen en bloed om de witte haaien aan te trekken. Ondertussen werd de kooi ten water gelaten en kregen we de opdracht om onze wet suits aan te trekken.

Duiken-met-witte-haaien-Gansbaai

Wanneer je het water ingaat krijg je een grote duikbril met neus. Indien je wil kan je ook een snorkel gebruiken, maar dit is helemaal niet nodig. Nog even de action cam testen en dan is het wachten geblazen …

Na een 15 minuten duiken er enkele haaien op. Hoog tijd om in de kooi te duiken, de adrenaline gonst nu echt door mijn hele lichaam! Ik spring in de kooi en raak in eerste instantie even in paniek door het koude water en het iets wat claustrofobische gevoel door de kooi. Na enkele keren adem happen is alles weer onder controle, maar geen tijd om te relaxen want vanop het dek klinkt ‘DOWN DOWN DOWN’. Het signaal om diep in te ademenen en te duiken.

Eenmaal onder water spot ik een heleboel vissen en zelfs wat kwallen. In de verte zie ik een gedaante op duiken en enkele tellen later bewonder ik de haai die voor onze kooi door zwemt. Een adembenemend moment!!

Als ik wil kan ik de haai zelfs aanraken, maar zoals eerder gezegd is dit not done.

Gedurende 10 minuten zie ik de haaien meerdere keren voorbij zwemmen, soms zelfs met een ‘breach’ (een techniek van jagen gebruikt door haaien). Nadien is het tijd voor de andere groep om de haaien te spotten.

Vanaf het dek heb je immers ook prima mogelijkheden om de haaien te zien en kan je ook zien hoe dicht de haaien ook werkelijk bij de kooi komen.

Duiken-met-witte-haaien

Het afwisselen tussen de duiken duurt ongeveer een tweetal uur. Eenmaal je aan dek bent, kan je ook vragen stellen aan de crew van GWST waarvan één marine bioloog is. Zo stelt één van de andere aanwezigen de vraag waarom witte haaien ook mensen aanvallen.

De uitleg is eigenlijk vrij simpel: aanvallen op mensen (bv: surfers) gebeuren meestal langs beneden. Vanuit dit oogpunt lijkt een surfer op een zeehond, het favoriete toetje van de witte haai. De haaien vallen dus niet bewust mensen aan, ze zijn gewoon op zoek naar hun favoriete snack. Interessant weetje!

duiken-met-haaien
Bron: Quora

Na 4 uur vertoeven rond Shark Alley keren we terug naar de haven en meren we aan bij de kaai waarvan we vertrokken. Eenmaal teruggekeerd kunnen we nog genieten van een korte lunch en krijg je een video samenvatting van de trip te zien. Deze video kan je nadien ook aanschaffen voor zo’n 300 Rand. Als ultieme beloning ontvang je ook nog een certificaat van de duik!

Staat duiken met haaien ook op jouw bucket list? Stop dan met dromen en plan het gewoon in, ik kan het alvast alleen maar aanraden. Een moment om nooit te vergeten!

PS: Vanuit diverse stromen komt er protest op het cage diven met haaien, aangezien er via de ‘chum’ haaien worden aangetrokken. Volgens diverse meningen zou dit het gedrag van de haaien veranderen en zouden ze hierdoor ook korter bij mensen in contact komen. Recente studies van Marine Dynamics tonen echter aan dat het gebruiken van chum het zwemgedrag van de haaien niet beïnvloedt en dat er ook geen directe stijging te meten is in het aantal aanvallen in en rond Zuid-Afrika.

One comment

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.