Op safari door Addo Elephant National Park

Onze rondreis door Zuid-Afrika in 2017 leverde ons een koffer vol onvergetelijke momenten op. Voor mijzelf waren de safari’s doorheen Kruger National Park en Addo Elephant National Park enkele van dé hoogtepunten van onze rondreis door Zuid-Afrika.

Kreeg ik de big five te zien? Of moest ik met een pruillip terugkeren?


Zoals de naam al doet vermoeden is Addo Elephant National Park de thuisbasis van een heleboel olifanten, welgeteld 600 olifanten leven in Addo. Naast de grote kans om ellies (Zuid-Afrikaanse bijnaam voor Olifanten) te spotten, kan je in het park de big 7 spotten. Jawel, de big 7! Buiten de olifant, de leeuw, de buffel, het nijlpaard en luipaard kan je hier ook de witte haai en de zuidkaper walvis spotten. De witte haai wist ik uiteindelijk op een andere manier wel te vinden.

Addo Elephant National Park is het gehele jaar door open van 7:00 tot 16:00 uur. Je kan het park op verschillende manieren bezoeken: je kunt kiezen voor een georganiseerde safari, een self-drive door het park of je kan voor een hop-off gids kiezen. Met deze laatste huur je een gids in die met jou in auto zit tijdens de rit door het park.

Wij kozen voor een self-drive doorheen het park, zo bepaal je zelf waar en wanneer je een tijdje wil vertoeven. Tickets kan je online bestellen of gewoon aan de kiosk bij een gate kopen.

27653896_1609119339171421_663985571_o

Onze safari werd gestart aan de Matyholweni Gate aangezien deze het kortste bij ons hotel lag. Wil je zoveel mogelijk dieren spotten? Dan raad ik je aan om lid te worden van de privé Facebook- groep van Addo Elephant National Park. Hier kan je namelijk aan de hand van de posts van bezoekers zien welke dieren op welke plaatsen eerder die dagen werden gezien.

Tijdens onze safari door Kruger National Park konden we al enkele dieren schrappen. Hopelijk konden we na onze safari door het Addo Elephant Park weer enkele nieuwe dieren van ons lijstje schrappen!

Het valt ons meteen op dat er een enorm verschil is tussen Kruger National Park en Addo. Het is in Addo niet alleen veel rustiger (lees minder auto’s), maar ook de vegetatie is anders. Addo park is opvallend groener dan Kruger National Park.

Na een tiental minuten rijden worden we getrakteerd op onze eerste big five in Addo: de buffalo! Gekend als het favoriete toetje van de leeuw, maar met dit dier wil je geen ruzie 🙂

27536942_1609120975837924_2021204368_o

27606109_1609119272504761_658231204_o

De kudde steekt enkele meters voor onze auto de weg over om dan te verdwijnen in de bosjes van Addo. Een aangename ontmoeting met Cape Buffalo.

Dichtbeboste gebieden wisselen grote savannes af. Op die typisch Afrikaanse savanne kan je meestal verschillende dieren tegelijk spotten: kudu, impala en zebra’s genieten van de heerlijke open vlaktes.

Op één van die vlaktes zien we ook de beste vriend van Timon 🙂

|foto wrattenzwijn|

Na ongeveer één uur in Addo begin ik wat ongerust te worden, we hebben immers nog geen enkele olifant gezien. Zijn ze toevallig allemaal onderweg naar een waterhole? Of heb ik gewoon brute pech?

Daags voor ons bezoek las ik via de privé Facebook-groep dat er de voorgaande dagen veel activiteit was rond Hapoor Dam. Dit was dan ook ons volgende stopplaats in het park.

Onderweg naar Hapoor Dam wordt mijn engelengeduld beloond en zie ik de eerste olifanten in Addo. Meteen een mooie kudde van zo’n 15 à 20 ellies, zelfs met kleintjes! We gunnen ze de nodige ruimte en bewonderen ze van een behoorlijke afstand. Om extra van deze dieren te genieten, draai ik mijn raam een beetje naar beneden. Als het echt stil is, dan hoor je ze de takken van de struiken breken met hun slurf. Genieten …

27711273_1609119355838086_1340558559_o

Hierna zetten we verder koers naar Hapoor Dam, de ontmoetingsplaats van alle Addo olifanten.

Onze inspanning om tot Hapoor Dam te rijden, wordt beloond met een enorme hoeveelheid olifanten. Ik raak de tel al snel kwijt, maar het zijn er wel honderd bij elkaar. De kleinere ellies spelen wat met elkaar en een aantal olifanten genieten van een frisse duik en spuiten modder over hun rug.

We zetten de motor stil, draaien het raampje af en luisteren naar het getrompetter van de olifanten. Ik voelde me nog nooit zo dicht bij de natuur … Geweldig! Het lijkt alsof de tijd stilstaat, maar enkele minuten worden al snel een half uur. We beslissen dan ook om verder te rijden want we hebben helaas niet de volledige dag om in Addo te blijven.

Onderweg staan we ook nog even in de file door een trage oversteker 😉

Schildpad in Addo Elephant Park Zuid-Afrika

Om onze doortocht doorheen Addo Elephant National Park helemaal succesvol af te sluiten, stoppen we nog even in een camp om een heerlijk ijsje te eten.

Ik vond Addo tot slot veel leuker dan het meer bekende National Kruger Park. Wil je zelf een groepsreis door Zuid-Afrika beleven? Dan kan ik dit alleen maar aanraden! Ik geef je ook graag wat tips over de do’s and don’ts mee 😉

Ben je nog op zoek naar een juiste partner? Sable Tours is een echte Zuid-Afrika specialist die selfdrive reizen, reizen op maat en groepsreizen aanbiedt. Je kan kiezen uit een vooropgesteld reisschema of samen met hen er zelf eentje in elkaar puzzelen. Een echte aanrader als je het mij vraagt!

One comment

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.