5 dingen om te doen in Napels

Eerst Napels zien en dan sterven, luidt de Italiaanse zegswijze. Zo gezegd, zo gedaan! Maandag 29 oktober vertrokken we via Travelbird op onze vijfdaagse citytrip naar Napels.

Vooraf was het spannend afwachten of we wel degelijk in Napels gingen geraken want Ryanair had uiteraard net een staking gepland in het weekend voor ons vertrek. Daarnaast werd een groot deel van Italië de voorgaande dagen getroffen door enorm noodweer waardoor diverse vluchten werden geannuleerd …


Het vertrek vanuit Eindhoven Airport ging super vlot. Helaas kregen we bij het naderen van de luchthaven in Napels te horen dat we vanwege het slechte weer op een andere luchthaven dienden te landen. Brindisi airport bood een oplossing. Jammer genoeg lag deze oplossing een busrit van 4 uur verwijderd van Napels. Op de koop toe ontvingen we onderweg een mailtje van Travelbird waarin ze aankondigden dat ze stoppen met de online verkoop van reizen en dat ze surseance van betaling moesten aanvragen. Via social media zagen we al meteen berichten opduiken van gestrande reizigers die niet mochten overnachten in hun hotel omwille van achterstaande betalingen van Travelbird… Joepie vakantie!

Om middernacht arriveren we dan eindelijk op de luchthaven van Napels. We willen snel naar ons hotel dus kiezen we ervoor om een taxi naar ons hotel te nemen. Dit is meteen ook een eerste kennismaking met de Napolitaanse rijstijl. Na deze rit vind ik de rijstijl van mijn vriendin dan ook niet meer zo slecht 🙂

Eenmaal aangekomen bij het hotel besluiten we om meteen onder de wol te kruipen zodat we fris zijn voor de rest van onze citytrip in Napels.

Hieronder kan je mijn 5 tips vinden die je zeker moet doen tijdens een citytrip naar Napels.

1. De Vesuvius bezoeken

Een cliché om te beginnen, maar een bezoek aan de Vesuvius mag zeker niet ontbreken op je lijstje wanneer je reist naar Napels. Waarom? De Vesuvius heeft niet alleen een prominente plaats in het straatbeeld van Napels, maar het is naast de Etna ook de enige nog actieve vulkaan van Europa. Een bezoekje waard dus!

45417010_360350051382820_8853512246714695680_n

Na ons bezoek aan de Etna in 2017 was dit al de tweede actieve vulkaan die ik ging ‘beklimmen’. Om de Vesuvius te bezoeken, dien je vanuit Napels de trein te nemen naar Ercolano-Scavi. Hier neem je de Vesuvius Express bus voor een korte rit van 20 minuten tot op het parkeerterrein net onder de top van de Vesuvius. Om de 40 minuten is er steeds een nieuwe bus die vertrekt.

Tip: Is de wachtrij voor de Vesuvius Express te lang? Neem dan een Vesuvius Express taxi, deze vind je makkelijk in de buurt van het treinstation.

Boven kan je genieten van adembenemende panorama’s over Napels. Als je geluk hebt, krijg je een beeld van de activiteit van de vulkaan door rook die ontsnapt aan de zijkant van de krater.

Achteraf bekeken vond ik de Etna qua omgeving mooier, maar dan nog is de Vesuvius zeker en vast de moeite waard!

Tip 2: Voorzie stevige wandelschoenen want zeker bij het dalen is dit echt een meerwaarde. Neem zeker ook een trui mee, want bovenaan kan een stevige wind waaien.

2. Galleria Borbonica

In Napels heb je echt de mogelijkheid om ‘underground’ te gaan. Je kan dit doen via Napoli Sotterranea of Galleria Borbonica. Diverse fora raden aan om ze beiden te doen, maar wij hadden helaas enkel tijd om Galleria Borbonica te bezoeken.

Galleria Borbonica (Bourbon tunnel) is een tunnelnetwerk onder Napels dat doorheen de jaren verschillende doeleinden heeft gekend. Het netwerk zelf is pas in 2007 ontdekt door geologen. Deze tunnels werden in 1853 in opdracht van Ferdinand II gegraven om zo het Royal Palace en Piazza Vittoria met elkaar te verbinden. Zo konden de militaire troepen van Ferdinand II zich gemakkelijk ondergronds verplaatsen indien ze de koning tijdens de revolutie in zijn paleis moesten beschermen.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden diverse delen van de tunnels gebruikt als bunker. Volgens bronnen schuilden tussen de 5.000 en de 10.000 Napolitanen hier tegen de bommen van de Duitsers.

Na de oorlog werden de tunnels tot in 1970 gebruikt als opslagplaats door de polizia voor in beslag genomen voertuigen. Tot op heden kan je nog altijd voertuigen in deze tunnels bewonderen. Weliswaar met een enorme stoflaag er bovenop.

Je kan het tunnel netwerk al voor 10 euro per persoon bezoeken. Geniet van de foto’s zou ik zeggen…

Let wel op, als je de Galleria Borbonica bezoekt via Vico del Grottone moet je afdalen via een nauwe trap van 75 stappen, die voor een heel claustrofobisch gevoel kan zorgen. Tijdens onze wandeling moesten twee deelnemers vroegtijdig afhaken.

3. Wijn proeven

Jaarlijks wordt er in Italië zo’n 53 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Dat is zo’n 30 procent van de Europese wijnproductie. Wanneer je in Italië bent, mag je een wijnproeverij dus NOOIT overslaan.

Onze proeverij stond geboekt bij Cantina Del Vesuvio, op de flank van de Vesuvius. Voor 28 euro kan je hier genieten van een korte tour doorheen het domein, een drie gangenmenu en vijf aangepaste wijnen.

Alle wijnen van deze producent zijn biologisch en zijn enkel verkrijgbaar via de proeverij zelf of hun webshop. Lekker eten en lekkere wijntjes, la vita e bella!

4. Historische trip naar Pompeii

Eenmaal je op de Vesuvius bent geweest, heb je meteen een beter beeld van de enorme kracht van deze vulkaan. Een trip naar Pompeii zal dit beeld alleen maar bevestigen. Als klein kindje had ik altijd de droom om archeoloog te worden, dus een bezoek aan Pompeii kon ik niet links laten liggen.

In Pompeii kan je de restanten terugvinden van de oude Romeinse stad die getroffen werd door een vulkaanuitbarsting. Jarenlang werd er trouwens gedacht dat de Vesuvius eind augustus, in het jaar 79 na Christus, tot uitbarsting kwam. Maar door een recente vondst van een inscriptie met houtskool geschreven, heeft de effectieve uitbarsting in alle waarschijnlijkheid eind oktober plaats gevonden.

Al meer dan honderden jaren lang is Pompeii een echte schatkist voor archeologen. Er worden nog steeds nieuwe vondsten gedaan, maar toch is al een groot deel van de stad opgegraven. Dankzij deze opgravingen krijgen we een betere inkijk in het dagelijkse leven van het jaar 79 na Christus.

Hieronder enkele sfeerfoto’s van ons bezoekje aan Pompeii.

5. 365 dagen Kerst vieren

Naar mijn mening misschien wel de mooiste straat van heel Napels want in deze straat kan je het hele jaar door Kerstmis vieren. In de kleine werkplaatsen verkopen de Napolitanen namelijk veelal handgemaakte kerststallen, kerstballen of Bijbelse figuren. Gezelligheid van de bovenste plank!

Naast deze vijf tips heb je uiteraard nog heel wat andere bezienswaardigheden in Napels zoals Castel dell’Ovo (vooral ’s avonds een echte aanrader!), Castel Sant’Elmo met de kabelbaan of de gigantische muurtekening van Maradona. 

Welke tip ontbreekt volgens jullie nog in het lijstje? 😉

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.