Noorderlicht spotten in Tromsø

Met een ligging in het midden van het noorderlichtovaal, het gebied waar je de grootste kans hebt om het Noorderlicht te zien, is Tromsø de perfecte uitvalsbasis om het Noorderlicht te spotten.

Tijdens onze trip naar Tromsø in oktober 2019 hoopten we dan ook het magische licht te spotten!

Wanneer kan je het Noorderlicht spotten in Tromsø?

Er zijn uiteraard geen garanties om het Noorderlicht te spotten. Maar uit diverse bronnen blijkt wel dat je van september tot en met april de beste kans hebt om het Noorderlicht te spotten.

Tips om het Noorderlicht te spotten

Zoals eerder gezegd zijn er geen garanties om het Noorderlicht in al haar glorie te spotten. Tijdens onze reizen naar Lapland en Ijsland zagen we het Noorderlicht al heel licht (niet voldoende om op camera waar te nemen) dus de kans bestaat wel!

Zoek de duisternis op

Je kan het Noorderlicht best spotten wanneer er geen of weinig lichtvervuiling aanwezig is. Maar wat is lichtvervuiling nu juist? Het is vrij simpel eigenlijk: straatverlichting, de lichten van auto’s & andere verlichting zijn allemaal vormen van lichtvervuiling.

Als er lichtvervuiling in je buurt is, kan je het Noorderlicht wel degelijk spotten maar zal het altijd minder helder zijn dan wanneer je ergens bent zonder lichtvervuiling. Zoek de duisternis dus op!

Gelukkig heb je in de buurt Tromsø enkele locaties waar je geniet van volledige duisternis. Zo heb je op 20 minuutjes rijden Ersfjordbotn, een leuk en open fjord waar je zonder lichtvervuiling het Noorderlicht kan spotten.

Een andere locatie zonder lichtvervuiling vind je richting Ersfjordbotn, namelijk Sommarøy. Vanop de hoofdweg 862 neem je richting Ersfjordbotn de afslag naar Sommarøy, dit staat overigens duidelijk aangegeven. Na een kwartiertje rijden, sta je met je auto in een vallei én in volledige duisternis!

Het Noorderlicht richting Sommarøy

Gebruik de voorspellingen

Garanties zijn er niet, maar je kan wel rekening houden met de voorspellingen van de komende dagen. Want planning is vaak al het halve werk om het Noorderlicht te zien.

De kans om het Noorderlicht te zien hangt af van twee onderdelen: de bewolking & de Kp-Index. Deze Kp-index is een voorspelling van de zonnewind (wat nodig is om het Noorderlicht op te wekken). Met een cijfer van 0 tot 9 wordt de activiteit in het geomagnetisch veld weergegeven, waarbij 0 staat voor nauwelijks activiteit & 9 voor extreme activiteit.

Ter info, om het Noorderlicht in België te zien is er een Kp-index van minimum 7 nodig.

Als tweede dien je dus rekening te houden met de bewolking want wolken aan de horizon zorgen er uiteraard voor dat je het Noorderlicht niet ziet.

Pfft, is dat niet veel werk op voorhand? Wel, gelukkig zijn jij en ik niet de enige die het Noorderlicht zo graag willen zien. Daarom bestaan er de dag van vandaag dus voldoende apps voor je smartphone die zowel de Kp-index als de bewolking inzichtelijk maken voor de locatie waar jij op dat moment bent.

Tijdens onze trip naar Tromsø maakte ik gebruik van twee hulpmiddelen: de app My Aurora Forecast & de website van Norway Lights. Je kan best verschillende hulpmiddelen combineren om zo de beste info te krijgen.

De My Aurora Forecast is trouwens een echte topper. Je ziet bijvoorbeeld per 5 minuten de voorspelling voor het komende half uur van de bewolking & KP hoeveelheid. Heel handig om snel terug even in de auto te kruipen en op te warmen om zo op het ideale tijdstip weer uit je auto te springen.

En ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat My Aurora Forecast vrij accuraat is in de voorspellingen. Een aanrader dus!

Wees voorbereid

Je hebt de perfecte locatie gevonden én je weet ongeveer wanneer het Noorderlicht zal verschijnen. Maar hoe zorg je er voor dat je het thuisfront jaloers kan maken? Simpel. Je koopt via Coolblue of bol.com het beste fototoestel dat er is! Of ook niet?

Zo deden wij het alvast niet. Alle foto’s die je in deze blog ziet, zijn gemaakt met mijn Huawei P 10 smartphone én een statief van Hama. Dat statief heb je overigens nodig om met sluitertijd op een stabiele manier het Noorderlicht te fotograferen.

Je kan het ook zonder statief proberen, maar met een bibberende hand van de kou is er weinig kans op succes.

En hadden wij geluk?

Van geluk kan je wel spreken want tijdens onze reis van zeven dagen naar Tromsø in oktober 2019 werden we gedurende twee nachten getrakteerd op het Noorderlicht in al haar vormen en kleuren. Ik kon er uren naar blijven kijken!

En ik laat jullie graag mee genieten …

Na thuiskomst besliste ik dan ook meteen om mijn fotobuit te laten vereeuwigen als fotoafdruk om in onze reiskamer op te hangen.

Heb jij het geluk al gehad om het Noorderlicht te zien?

2 comments

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.